keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Magnesium ja E-vitamiini

Ajattelin ensin esitellä erilaisia magnesiumvalmisteita, mutta lopulta totesin myös E-vitamiinin kulkevan magnesiumin ohella yhtä tärkeänä osana PSSM-hevosen ruokinnassa. Päädyin yhdistämään molemmat asiat tähän samaan kirjoitukseen.

MAGNESIUM


Magnesium on välttämätön kivennäisaine, jolla on merkitystä lihaksiston ja elimistön entsyymitoiminnan kannalta. Lihassoluissa kalsium ja magnesium toimivat päinvastaisesti; kalsium supistaa ja magnesium rentouttaa. Mikäli hevonen kärsii magnesiumin puutteesta, sen seurauksena saattaa ilmaantua helpommin lihaskramppeja ja vapinaa. Joissain tutkimuksissa lannehalvaussyndroomaisten hevosten on havaittu vastaavan magnesiumlisään hyvin ts. lihasoireet ovat saattaneet vähentyä lisämagnesiumin syöttämisen myötä.

Magnesiumilla on myös merkitystä hevosen elimistön kalsium- ja kaliumtasapainossa. Kalsiumin ja magnesiumin suhteeksi suositellaan 2.5:1 - 3:1. Ja mikäli hevosen ruokavalio sisältää erityisen paljon kaliumia, magnesiumin imeytyminen saattaa heikentyä.

Erilaisten magnesiumvalmisteiden hyödynnettävyydestä löytyy ristiriitaista tietoa. Joissain artikkeleissa kirjoitetaan esimerkiksi magnesiumoksidin imeytyvän hyvin heikosti, kun taas toisissa artikkeleissa saatetaan väittää magnesiumoksidia magnesiumvalmisteiden "Rolls-Royceksi". Löytämieni luottavampien tutkimusten mukaan ihmisillä magnesiumoksidin imeytyvyydestä on saatu huomattavasti heikompia tuloksia kuin esimerkiksi magnesiumsitraatin imeytyvyydestä. Ajatellen hevosia en löytänyt tutkimuksia eri magnesiumvalmisteiden hyödynnettävyydestä. Lähes kaikki hevosten magnesiumvalmisteet ovat kuitenkin valmistettu magnesiumoksidista, koska sen valmistaminen on edullisempaa.

E-VITAMIINI


E-vitamiini on tärkeä rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii elimistössä antioksidanttina ja suojaa soluja hapettumiselta. Sen puute voi aiheuttaa mm. heikentynyttä vastustuskykyä, lihasheikkoutta sekä hermoston ja lihasten toimintahäiriöitä. E-vitamiinia varastoituu rasvakudokseen, mutta heikommin kuin esimerkiksi A-vitamiinia. Heinän E-vitamiinipitoisuuteen vaikuttavat heinän korjuu, säilöntätapa ja varastointi ja jopa 80 % vitamiinista saattaa tuhoutua prosessien aikana. Itse olen huomannut ruokintalaskelmia tehdessäni, että hevoselle näyttäisi tulevan helpoimmin puutetta E-vitamiinista kuparin ja sinkin ohella.

PSSM-hevosten on todettu hyötyvän ylimääräisestä E-vitamiinilisästä ja sitä suositellaan lähes kaikissa PSSM:n hoito-ohjeissa. Mikäli hevonen on rasvaruokinnalla, E-vitamiinin tarve kasvaa jo pelkästään rasvaruokinnan takia 100 - 200 mg / 1 dl öljyä. E-vitamiinin liikasaannista kuvattuja myrkytystiloja ei ole tavattu hevosilla. Ulkomaisissa PSSM-hevosten hoito-ohjeissa saatetaan mainita, että ihmiset pelkäävät hieman turhaan E-vitamiinin yliannostusta. Riittävä E-vitamiinin saanti pystyy myös osittain korvaamaan mahdollista seleenin puutetta hevosen ruokavaliossa.

Luonnollinen E-vitamiini on kalliimpaa kuin synteettinen E-vitamiini. Luonnollisen E-vitamiinin on todettu olevan aktiivisemmassa muodossa ja imeytyvän synteettistä paremmin. Luonnollinen E-vitamiini ilmoitetaan tuoteselosteissa d-alfatokoferolina ja synteettinen dl-alfatokoferolina. E-vitamiinin E-koodi on E307 ja se tarkoittaa α-tokoferolia, jota käytetään yleisimmin ravintovalmisteissa. E307 voi olla synteettistä tai luonnollista, joten spesifisempi kuvaus tuotteen E-vitamiinista on tarpeen.

Luonnollinen = d-alfatokoferoli = d-tocopherol, RRR-alpha-tocopherol, d-alpha-tocopherol, ddd-alpha-tokopherol.

Synteettinen = dl-alfatokoferoli = dl-tocopherol, all-rac-alpha-tocopheryl acetate, dl-alpha-tocopheryl acetate jne.

E-VITAMIINIVALMISTEEN VALITSEMINEN


University of Minnesota on kirjoittanut hyvän artikkelin E-vitamiinista, E-vitamiinin merkityksestä lihasongelmaisille ja sopivan valmisteen valitsemisesta.

Yksi asia nousee erityisesti esille ja se on luonnollinen vs. synteettinen E-vitamiini. Lisäksi artikkelissa käsitellään esimerkiksi α-tokoferoliasetaatin (α-tocopherol acetate) imeytymistä hevosilla, mikä saattaa artikkelin mukaan olla heikentynyttä.

Artikkeli löytyy täältä:

Selecting a Vitamin E Supplement

ESIMERKKEJÄ ERILAISISTA RAVINNEVALMISTEISTA


Magnesium


Criollo MagnAm (magnesiumaminohappokelaatti)

Magnebalans (magnesiumoksidi)

Trikem Vimital Magnesium ( magnesiumfosfaatti & magnesiumoksidi)

HorseFlex (magnesiumsitraatti)

Magnesiumvalmisteita on lukuisia, mutta muuta kuin magnesiumoksidia on vaikea löytää. Esimerkiksi HorseFlex on mukava poikkeus, joskin eron muihin valmisteisiin huomaa hinnassa.

E-vitamiini


Black Horse BE-Special (synteettinen)

Eclipse Lihas-E (synteettinen)

Makana Vit E (synteettinen)

Trikem Vimital E-Plus (ei tietoa, todennäköisesti synteettinen)

Trikem Vimital E-vitamiini liq (ei tietoa, öljypohjainen, todennäköisesti synteettinen)

Pharma Muscle ForcE (ei tietoa, todennäköisesti synteettinen)

Esimerkiksi Black Horsen BE-Special -liuos sisältää E-vitamiinin lisäksi hieman seleeniä ja B-ryhmän vitamiineja, joilla on oma osuutensa lihasten hyvinvoinnissa. Hevosen suolisto tuottaa mikrobitoiminnan avulla hevosen käyttöön tarvittavat B-ryhmän vitamiinit, joten sinänsä B-vitamiinivalmiste voi olla (terveelle) hevoselle täysin turha. Ylimääräisestä B-vitamiinista ei kuitenkaan pitäisi olla haittaa, sillä kyseessä on vesiliukoinen vitamiini ja siltä osin harmiton.

Yksi mielenkiintoinen E-vitamiinivalmiste on Pharmacare Muscle ForcE. Sen E-vitamiinin muotoa ei ole ilmoitettu tarkemmin (alfatokoferoli voi olla synteettistä tai luonnollista), mutta valmisteen sisältämä seleeni on orgaanisessa muodossa ja lisäksi tuote sisältää L-karnitiinia. L-karnitiinilla saattaa olla PSSM-hevosten kohdalla suotuisia vaikutuksia, unohtamatta tuotteen sisältämiä hyviä aminohappoja (lysiini ja metioniini). L-karnitiinin määrä on kuitenkin valmisteen annoksessa (1 g) PSSM-hevosten suositeltuun hoitoon (n. 10 g) liian pieni, joten pelkästään L-karnitiinin takia tuotetta ei kannata ostaa.

Olen etsinyt luonnollisessa muodossa olevaa hevosille tarkoitettua E-vitamiinivalmistetta, mutta heikoin tuloksin. Tiedän kuitenkin, että eräältä yritykseltä on tulossa syksyllä markkinoille luonnollinen, d-alfatokoferolia sisältävä E-vitamiinivalmiste myös hevosten käyttöön. Tuote on lisäksi öljypohjainen.

Yhdistelmävalmisteet


Hevostarvikekaupassa käsiini sattui Black Horse E-vitamiinivalmiste, joka sisältää E-vitamiinia, magnesiumoksidia ja aminohapoista lysiiniä ja metioniinia. Tuotteen E-vitamiini on synteettistä. Koostumusta katsellessa tuotetta ei voi sanoa huonoksi, sillä tämäkin tuote sisältää monia PSSM-hevoselle tärkeitä ravintoaineita hinnan ollessa kohtuullinen. Tämän tuotteen avulla purnukka-arsenaali vähenee ainakin yhden purkin verran, sillä samasta tuotteesta saa sekä E-vitamiinin että magnesiumin.

Toinen löytämäni yhdistelmävalmiste (magnesium, E-vitamiini, B12, seleeni, lysiini, metioniini) on Makana Mag-E. Tuote sisältää magnesiumoksidia ja synteettistä E-vitamiinia.

LISÄLUKEMISTA


PSSM:n hoito

http://www.cvm.umn.edu/umec/lab/PSSM/home.html

http://www.erabc.com/PSSMDIET.pdf

http://www.nupafeedusa.com/blog/?p=481

Ravintotietoutta

http://www.doctorramey.com/the-color-green-gut-bacteria-and-why-your-horse-probably-doesnt-need-extra-vitamins/

E-vitamiini

http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=E-vitamiini

http://www.hevostietokeskus.fi/index.php?id=811

http://en.wikipedia.org/wiki/Tocopherol

Magnesium 

http://www.performanceequineusa.com/magnesium-themineralsuperhero.aspx

http://gettyequinenutrition.biz/Library/SourcesofMagesiumIncludingWholeFoods.htm

http://www.hevostietokeskus.fi/index.php?id=809&kieli=3

https://www.foxdenequine.com/About/Articles/Magnesium-and-Behavior.aspx

http://horsetalk.co.nz/2012/09/27/feeding-magnesium-to-horses

http://www.equinews.com/article/importance-magnesium-horse-diets

http://www.tiede.fi/keskustelu/36583/ketju/paras_magnesium

Magnesiumin imeytyminen

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2407766

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11794633

http://doctormurray.com/magnesium-oxide-shown-to-be-well-absorbed/

http://www.mineralmed.com.pt/documentos/pdf/135fbcb7-d769-4d87-8464-94d23c62bcd5.pdf

6 kommenttia:

  1. Hei ja kiitos blogistasi! Olen saanut siitä paljon apua PSSM hevoseni kanssa, ja palaan lukemaan uudestaan ja uudestaan. Onko mainitsemasi nestemäinen E-vitamiini jo tullut kauppoihin? Onko Pegasus Helth tuttu sinulle? Heillä on luonnollinen E-Seleeni valmiste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On todella mukava kuulla, että blogistani löytyy ajatuksia herättävää ja hyödyllistä luettavaa.

      Kyseinen E-vitamiinivalmiste ei ole vielä tullut kauppoihin, mutta kirjoittelen siitä enemmän kunhan sitä on saatavissa.

      Pegasus Health ei ollut tuttu, mutta kävin vähän tutkailemassa mainitsemaasi valmistetta. Ehdottomasti mielenkiintoinen valmiste ja hyvä löytö! Tosin henk. koht. en tykännyt vehnästä täyteaineena. Syöttömäärä on kuitenkin niin pieni, että tälle minun "täyteainevammalleni" ei kannata antaa liikaa painoarvoa ellei kyseessä ole voimakkaammin oireileva hevonen. Lisäksi ylimääräisten seleenilisien kanssa kannattaa olla hieman tarkkana mikäli kivennäinen sisältää seleeniä eikä heinän seleenipitoisuudesta ole tietoa. Voisin kirjoitella seleenistäkin jossain vaiheessa muutaman sanasen. Kiitos juttuvinkistä. ;)

      Poista
  2. Moi!
    Onko löytynyt orgaanista tokoferolia sisältävää e-vitamiinivalmistetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Täältä löytyy muutama valmiste mainittuna: http://jatkoaikani.blogspot.fi/2014/11/luonnollinen-e-vitamiinivalmiste.html

      Poista
  3. Hei!
    Onko kokemuksia http://www.sportriders.fi/index.php?route=product/product&path=71_91&product_id=150 magneesium öljystä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Ei ole kokemusta kyseisestä valmisteesta eikä muutenkaan tietoa, että miten magnesium imeytyy ulkoisesti annettuna. Kovin hyvältähän mainostekstit vaikuttavat. Linkkaamasi valmiste kannattaa toki testata mikäli kiinnostaa, muuten ei voi tietää miten se omalla hevosella toimii.

      Itse olen kokeillut Better You:n Magnesium-suihketta (http://tinyurl.com/qebmtro), mutta en huomannut sillä mitään vaikutusta omiin lihaksiini. Tiedän kyllä, että jotkut ovat noista kovastikin tykänneet.

      Poista

Hei lukijani! Saan kaikista kommenteista ilmoituksen sähköpostiini, joten vastaan myös vanhempien kirjoitusten kommentointiin.