tiistai 23. syyskuuta 2014

Verikoe meni putkeen

Niin kirjaimellisesti kuin kuvainnollisestikin! Akseli se jaksaa yllättää. Kävin sunnuntaina yhteensä 13 km lenkin, josta 10 km tuli tehtyä 8,3 km/h keskituntinopeudella. Kyseessä oli raskain lenkki sitten Akselin sairausdiagnoosin ja tällä hetkellä se on myös isoin harppaus rasituksessa pykälää ylöspäin. Halusin otattaa verikokeen heti maanantaina, jotta näkisin lihasten todellisen tilanteen suoraan rasituksen jälkeen. Akseli uupui loppulenkistä jonkin verran, sillä loppuun tuli rutistettua pitkät laukkapätkät. Tämänkin takia minua jäi hieman mietityttämään, että mitähän sieltä verikokeista tällä kertaa löytyy. Minulle jäi epäilys, että rasituksen taso saattoi olla Akselille liikaa.

Vaan kuinkas sitten kävikään? Akselin CK ja ASAT olivat kummatkin viiterajoissa!! Miten voi olla?! ASAT oli siis laskenut, joka on oikeastaan kaikista ihmeellisintä. Se on ollut jo pitkään lievästi koholla. En meinannut millään uskoa, että tulos raskaan lenkin jälkeen voisi olla näin uskomattoman hyvä. Teki mieli kysyä, että onkohan teillä nyt varmasti ollut oikean hevosen veri tutkittavana..? :D




Tämä tahtoo sanoa sen, että Akselin ruokinta ja liikutus näyttäisi olevan tällä hetkellä aika balanssissa! Olen hakenut ja muutellut ruokavaliota, etsinyt uusia lisäravinteita ja pähkäillyt proteiinin kanssa. Olen vähentänyt proteiinia jonkin verran, vaikka laskennallisesti voisin sitä hieman lisätäkin. Tällä hetkellä Akseli saa Saksasta tilaamaani lihasongelmaisille tarkoitettua kivennäistä (ihanan kallista, huom.) ja sen kaverina menee rehukalkki, B-vitamiiniliuos, HorseFlex magnesiumsitraatti ja Pharma Muscle ForcE (sis. E-vitamiini, seleeni, aminohapot, L-karnitiini). Tällä hetkellä syötän öljyä yhteensä 3 dl vuorokaudessa. Käyttämäni kivennäisen D-vitamiinipitoisuus jää hieman vajaaksi tai siihen rajoille, joten talvella täytyy myös antaa yksi D-vitamiinikuuri.

Kaikki tämä kulautetaan alas puurona, jota Akseli suostuu taas syömään ja itseasiassa tuntuu jopa pitävän siitä. Ainakin siitä päätellen, että hevonen suorastaan kerjää puurovatiaan liikutuksen jälkeen ja nuolee vadin tyhjäksi. Olen tehnyt puuron greenlinesta, pellavarouhepuristeesta ja valkuaisrehusta (Krafft Muskel). Racing Selected -rehua on vielä hieman jäljellä ja olen syöttämässä sitä pois. Aion lisäksi vaihtaa Krafft Muskelin soijarouheeseen. Soijarouheeseen vaihdan ihan säästösyistä, sillä lisäravinnelasku on nykyisellään jo melkoinen.

Syyskuun verikokeen jälkeen on taas helppo ja hyvä jatkaa harjoituksia! Minä yritän olla hyvillä mielin, vaikka toki aina löytyy enemmän tai vähemmän stressattavaa. Yritän hokea itselleni, että aika näyttää ja toimenpiteet aina sen mukaan, miltä tilanne vaikuttaa. En voi kuin yrittää parhaani.

2 kommenttia:

  1. Hei, olet vaihtanut kivennäisen pois Subremestä. Olen miettynyt kivennäisen vaihtoa ja päätynyt Subremeen (Makana oli toinen vaihtoehto, mutta siinä on enemmän sokeria/tärkkelystä). Oliko Subremessä jotain miksi, et välitä sitä antaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Yksi syy kivennäisen vaihtamiseen oli kupari-sinkki-suhde. Nykyisessä kivennäisvalmisteessa on muutoinkin joitain kivennäisiä/vitamiineja enemmän ja se näytti sopivan meille hyvin. Plussana koin myös sen, että rautaa on vähemmän. Lisäksi kesällä Akseli alkoi nirsoilla ja jauhemainen kivennäinen ei meinannut upota mihinkään sekoitettuna. Sekin kyllästytti Supremen kohdalla.

      Henk. koht. olen edelleen sitä mieltä, että Supreme Horse Care Multimineraali on ainesosaluettelonsa perusteella hyvä kivennäinen ja voisin valita sen jatkossakin. Toki täydellistä kivennäistä on vaikeaa (=mahdotonta) löytää ilman kattavaa heinäanalyysia.

      Toivottavasti tämä selvensi asiaa. :)

      Poista

Hei lukijani! Saan kaikista kommenteista ilmoituksen sähköpostiini, joten vastaan myös vanhempien kirjoitusten kommentointiin.