keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Käyntilenkkien ihanuus

Voi sitä autuutta, kun on päässyt hiihtämään köpöttelemään hieman pidempiä käyntilenkkejä Akselin kanssa. Akselikin tuntuu nauttivan koko rahan edestä ja ehdottelee minulle jopa muita reittejä, kuin niitä kotiinpäin vieviä. ;) Hevoseni on myös selkeästi rauhoittunut lisääntyneen liikunnan myötä. Tällä hetkellä pidän käyntilenkit maksimissaan n. 1,5 h / n. 8 km mittaisina ja otan hieman laukkaa 2-3 kertaa viikossa. Yritän pitää liikutuksen monipuolisena, joten liikutusviikkoon sisältyy käyntilenkkejä sekä tietä pitkin että umpimaastossa, ratsastustunteja á 30 min, ohjasajoa, juoksutusta, talutuslenkkejä ja/tai maastakäsintyöskentelyä.




Suunnitelmani on, että jatkan tällä liikutuksella toukokuun alkuun eli seuraaviin verikokeisiin asti. Mikäli lihasarvot ovat pysyneet edelleen hyvinä, alan lisäämään 1-1,5 h käyntilenkkeihimme pieniä laukka- tai ravipätkiä ja pidennän pelkät käyntilenkit maksimissaan kahteen tuntiin. Vaihtoehtoisesti jätän käyntilenkeiltä ravit ja laukat pois ja lisäänkin vain ratsastustuntien rasittavuutta. Täytyy katsoa, että miltä lihasarvot näyttävät toukokuussa ja mitä minä haluan sillä hetkellä eniten.

Akselin kanssa ei voi enää koskaan tehdä mitään normaalista poikkeavaa ohjelmaa extempore, vaan jokainen liikutuskerta, sen pituus ja rasittavuus pitää miettiä tarkkaan ja pitää suunnitelmasta kiinni. Lisäksi pitää tietää, että missä sillä hetkellä mennään ja mikä on maksimi, mitä hevonen kestää. Yksikin virhe, esimerkiksi liialliset laukkapätkät, voivat pilata todella pitkän työn ja asettaa hevosen takaisin lähtöruutuun. Pahin seuraus väärästä liikutuksesta tai muun erikoishoidon laiminlyönnistä on tietenkin kivulias lannehalvaus. Akseli on säästynyt tähän mennessä taudin aiheuttamalta suuremmalta pahalta ja yritän kaikin keinoin pitää jatkossakin hevoseni yhtä hyvävointisena.

2 kommenttia:

  1. Pakko nostaa hattua sinnikkyydellesi. PSSM:n kanssa eläminen vaatii niin paljon suunnitelmallisuutta ja itsekuria, että jäisi monilta (esimerkiksi minulta) varmasti tekemättä. :/

    R.E.S.P.E.C.T täydestä sydämestäni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitän. Akselin onneksi satun olemaan suunnitelmallinen ja perfektionismiin taipuvainen persoona, joka jaksaa hinkuttaa yksityiskohtia. Jotain hyvää tästäkin luonteenpiirteestä, heh heh. ;)

      Poista

Hei lukijani! Saan kaikista kommenteista ilmoituksen sähköpostiini, joten vastaan myös vanhempien kirjoitusten kommentointiin.