perjantai 25. huhtikuuta 2014

Tunnistatko PSSM-oireet?

Polysaccharide Storage Myopathy saattaa olla huomattavasti luultua yleisempi sairaus hevosilla ja poneilla. PSSM oireilee niin monimuotoisesti ja jotkin hevoset saattavat olla kliinisesti hyvin oireettomia, joten diagnoosin tekeminen voi olla vaikeaa tai minkään ei osata epäillä olevan suuremmin vialla. Myös eläinlääkäreillä saattaa olla huono tietoisuus kyseisestä sairaudesta tai oireita ei osata yhdistää tähän tautiin.

Jälkeenpäin ajateltuna minunkin hevosellani on ollut joitain juttuja, jotka ovat todennäköisesti johtuneet tästä sairaudesta. Ne ovat kuitenkin niin yleisiä oireita tai sattumuksia, että ne voivat liittyä lähes mihin tahansa muuhunkin ongelmaan tai esimerkiksi ratsastajasta johtuviin seikkoihin. Oma hevoseni on esimerkiksi vaikuttanut laiskalta, kompuroinut joskus ja sillä on ollut vaikeuksia nostaa ja ylläpitää laukkaa. Lisäksi hevosellani on ollut hankaluuksia pitää takajalkoja pidempään ylhäällä esimerkiksi vuolun ajan.

Lainaus aiemmasta kirjoituksestani:

"PSSM oireilee hyvin monimuotoisesti, mutta tyypillisimpiä oireita ovat varsinainen lannehalvaus, lihasjäykkyys, lihaskrampit, lihasten nykiminen, liikkumishaluttomuus, epäpuhtaat liikkeet, normaalia lyhyemmät askeleet, kompurointi, virtsaamisasennossa seisominen, makailun lisääntyminen, ähkyn kaltaiset oireet, huono suorituskyky, lihassurkastuma, alentunut rasituksen sieto ja epänormaali hikoilu. Myös kavioiden ylhäällä pitäminen kengittäjälle tai vuolijalle saattaa olla hevoselle vaikeaa, erityisesti takajalkojen kohdalla.

Jotkin hevoset voivat olla kliinisesti oireettomia, mutta lihasarvojen CK ja ASAT epänormaalin korkea nousu on todennettavissa verikokeella. Joillain hevosilla lihasentsyymitasot eivät kuitenkaan nouse tai nousu ei ole merkittävä, joten normaalit lihasentsyymitasot eivät poissulje sairautta."

PSSM-hevonen saattaa olla ihmisten silmissä laiska, haluton liikkumaan tai rauhallinen. Hevonen voi jäykistyä helposti ja kehittää lihasjumeja erityisesti selkään ja takaosaan. Hevosella voi myös olla "huono asenne" treenaamista kohtaan ja se voi olla kiukkuinen. Tällaisia merkkejä ei saisi koskaan ohittaa olankohautuksella. Ne voivat liittyä moniin muihinkin sairauksiin tai ongelmiin, mutta silti ne kertovat aina jostain.

Kanadalainen BRIDGEquine Association on tehnyt PSSM-kyselytestin. Mikäli taudista haluaa oppia lisää, se kannattaa tehdä ihan jo silkan mielenkiinnon vuoksi. Kyseisen testin avulla saa aika kattavan käsityksen PSSM-taudin hyvin laajasta oirekirjosta. Testi ei ole mikään raamattu ja kaikki oireet voivat johtua muistakin sairauksista tai asioista, mutta parhaimmillaan testin avulla saa osviittaa sekä ymmärtää paremmin mahdollisia oireita.

Bongasin myös Youtuben ihmeellisestä maailmasta pari erittäin hyvää videota PSSM-sairaista hevosista. Kannattaa katsoa.

Ensimmäisellä videolla näytetään PSSM-sairaan hevosen liikkeitä ja liikkumista. Huomaa erityisesti takajalkojen rajoittunut ja jäykkä liikerata, sekä vaikeudet kääntyä pienellä ympyrällä.

Caruso PSSM

Toinen video näyttää, että millaisia ratsastuksellisia ongelmia PSSM-epäillyllä hevosella on ollut. Kyseinen hevonen ei sairasta PSSM1-muotoa, mutta sillä epäillään PSSM2-muotoa. Hevonen on vastannut PSSM-taudin mukaiseen ruokintamuutokseen erinomaisesti ja videoltakin käy ilmi, että miten dramaattinen muutos hevosessa on hoidon myötä tapahtunut.

PSSM diet management

Kolmannessa videossa on kuvattu yhden PSSM-hevosen oireita ja olemusta vuosien aikana.

Luisa PSSM

Lopuksi linkitän vielä tutkimuksen, jossa oli tutkittu PSSM-taudin yleisyyttä hevosilla.

Incidence of Polysaccharide Storage Myopathy: Necropsy Study of 225 Horses

6 kommenttia:

  1. Hei!

    Miten pssm voidaan testata? Ostin hevoseni vuosi sitten "nihkeänä" ja laistaluonteisena. Ei mennyt kun muutama viikko muutosta ja hevonen alkoi oireilla lannehalvauksen omaisesti.

    Verikokeet näyttivät että CK oli 838 mutta ASAT vain 380. Ruokinnan muutoksella saatiin homma kuntoon mutta edelleen hevonen on "haluton" toisinaan liikkumaan ja jäykkä. Mietin että onko vielä jotain miten asioita voin muuttaa.

    Olen saanut eläinlääkäriä myöden niin paljon eri ohjeita että en enään tiedä itsekään mitä uskoa. Ja suurimmalle osalle tämä sairaus on aika Vieras joten selkeitä neuvoja en ole saanut.

    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hevosellasi on jo veriarvojen perusteella lihasongelmia tai ainakin taipumusta niihin, joten et ole lainkaan hakoteillä ajatellessasi testausta PSSM:n varalta. Nostan hattua, että haluat selvittää asiaa.

      Testin voi teetättää useammassakin paikassa. Tällä hetkellä geenitestillä löydetään vain PSSM1-muoto, sillä PSSM2-muodolle ei ole (vielä) olemassa geenitestiä. Lihasbiopsia on ainoa keino, jolla on mahdollista löytää molemmat tautimuodot sekä muut mahdolliset lihassairaudet. PSSM1 tuntuisi olevan yleisempi muoto, joten geenitestillä on ihan fiksua aloittaa mikäli PSSM on epäilyksen alla.

      Suomessa Movet Oy tekee testauksia, joten voit ottaa yhteyttä suoraan heihin: http://www.movet.fi/yhteystiedot.html. Testin hinta on n. 80 euroa.

      Testaus järjestyy myös Helsingin Yliopistollisen Eläinsairaalan kautta. He lähettävät jouhet analysoitaviksi Yhdysvaltoihin. Asiaa voi kysyä hevossairaalasta: http://www.vetmed.helsinki.fi/elainsairaala/hevossairaala/ajanvaraus_paivystys.html. Testin hinta on tätä kautta n. 100 euroa.

      Halvin testausmahdollisuus taitaa olla Englannin kautta, jolloin testin hinnaksi tulee 25 puntaa eli n. 31 euroa + postituskulut. Ohjeet ja tietoa Animal Genetics UK:n sivuilta: http://www.animalgenetics.us/ABIUKNew/horse-dna/PSSM.html

      Tsemppiä ja toivottavasti ongelmien aiheuttaja selviää!

      Poista
  2. Kuinka yleinen tämä on poneilla? Kannattaisiko WM poni testata kun se välillä on takaa jäykkä ja tärisee tarhassa vaikka on loimitettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Irja! Polysakkaridien kertymäsairautta tavataan myös poneilla, mm. täällä http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10714651 on mainittu "Welsh-cross ponies". Sairautta esiintyy tietyillä hevosroduilla enemmän kuin toisilla, mutta löydös on periaatteessa mahdollinen miltä tahansa hevoselta (tai ponilta) rotuun katsomatta. Todennäköisyydet ovat sitten oma lukunsa.

      Hevosen jäykkyys voi johtua monista muista syistä kuin PSSM-taudista. Kylmänherkkyyskin on yksilöllistä. Mikäli jäykkyys on lievää ja sille löytyy muita selittäviä tekijöitä eikä hevosella ole muita tautiin sopivia oireita, en henkilökohtaisesti painaisi paniikkinappulaa PSSM:n suhteen. Mikäli PSSM:n mahdollisuus kuitenkin mietityttää, PSSM1-testin teetättäminen jouhista ei ole vaikeaa eikä kovin kallistakaan.

      Poista
  3. Heippa!
    Mä olen aika varma että omalla ic-tammalla tämä on,sillä on selkä ollut kipeä ja verikokeet kun otettiin oli kreatiinikinaasi korkealla.
    Ell tämä oli aika vieras sairaus eikä hän osannut sanoa oikee mihinkää mitään. Hevonen saa nyt kipulääkettä vielä muutaman päivän,selkä on lannerangan kohdalta edelleen arka. Mitä mieltä olet annanko hevosen olla nyt vaan levossa vai käynkö kävelylenkeillä (maasta käsin) sen kanssa? O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Milla!

      Mikä teillä on tilanne tällä hetkellä ja päädyitkö testauttamaan hevosesi PSSM:n varalta? Ovatko kivut helpottaneet ja CK laskenut?

      Mikäli hevonen on kovin kipeä ja haluton liikkumaan, liikutusta ei tule tehdä väkisin. Muutoin kevytkin liikunta on PSSM-hevoselle hyväksi ja kävelylenkit aivan erinomaisia kuntouttamisessa. Jos hevonen haluaa liikkua, kävelylle ei ole mitään esteitä eikä lihasarvojen täydellistä palautumistakaan nykytiedon mukaan kannata jäädä odottelemaan. Selkään ei toki tule kiivetä mikäli lihakset ovat siltä alueelta kipeät.

      Poista

Hei lukijani! Saan kaikista kommenteista ilmoituksen sähköpostiini, joten vastaan myös vanhempien kirjoitusten kommentointiin.