sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Hevoseni nykyinen ruokavalio

Minulta on kysytty hevoseni ruokinnasta, joten kirjoitan sanasen siitä. Minun ei ole tarvinnut tehdä ruokintaan suuria muutoksia, sillä hevoseni ei ole syönyt esimerkiksi väkirehuja lainkaan. PSSM-hevosen kohdalla kaikista rehuista, kivennäisistä, lisäravinteista jne. tulisi tarkistaa tuotteen tärkkelys- ja sokeripitoisuus, sekä pyrkiä mahdollisimman yksinkertaiseen ruokintaan ilman viljoja tai sokereita. Makupalat ovat PSSM-hevosen ruokinnassa kaksipiippuinen juttu. Itse syötän hevoselleni maksimissaan yhden porkkanan tai omenan per päivä. Hevoseni ei tunnu olevan niin herkkä, ettenkö voisi tällaista pientä extraa antaa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että jokainen hevonen on tautinsa suhteen yksilö ja ruokinta tulisi suhteuttaa sen mukaan.


Lisiksiä syömässä.


Heinän tulisi olla vähäsokerista. Hevonen syö heinää monta kilogrammaa päivässä, joten heinän vähäsokerisuus on kaikista tärkein asia kokonaissokerimäärää ajatellen. Mikäli heinän sokeripitoisuus on esimerkiksi 180 g/kg ka ja hevonen syö kyseistä heinää 10 kg/vrk (oletetaan, että kuiva-ainetta olisi sama määrä), hevosen sokerin saanti pelkästä heinästä olisi jo 1800 g/vrk. Mikäli hevonen syö heinää, jonka sokeripitoisuus on 100 g/kg ka ja syöntimäärä ja oletukset pysyvät samoina, hevonen saisi tästä heinästä sokeria 1000 g eli lähes kilogramman vähemmän kuin sokeripitoisemmasta heinästä. Kuten sanottu, heinän matala sokeripitoisuus on äärettömän tärkeä asia varsinkin PSSM-hevosten kohdalla.

Omalle hevoselleni olen laskenut suuntaa-antavan ruokinnan Hopti-laskurilla. Olen käyttänyt Hopti-laskuria jo kauan ennen hevoseni sairauden löytymistä, joten ruokintalaskelmien teko on minulle ennestään tuttua. Laskuria käytettäessä heinäanalyysin tulisi olla selvillä. Oman hevoseni nykyinen ruokinta koostuukin analysoidusta heinästä, sinimailaspelletistä, valkuaislisästä, rypsiöljystä, kivennäisestä, ALCARista, BE-vitamiinista ja magnesiumista. Lisäksi lisään hevoseni iltaruoka-annokseen 0,5 - 1,5 rkl suolaa. Hevosellani on suolakivi vapaasti saatavilla, mutta varmistelen suolan saantia lisäsuolalla varsinkin hikoilun jälkeen.

Sinimailaspellettinä käytän Racing Greenlinea. Racing Greenlinessa on matala sokeri- ja tärkkelyspitoisuus ja se on turvotettava rehu, joten se sopii hyvin "miksausrehuksi". Käytän Greenlinea sekoitusrehuna, jonka avulla saan syötettyä hevoselleni rypsiöljyn ja kaikki muut lisäravinteet. Mikäli hevoseni tarvitsisi vielä extraenergiaa, Greenlinen määrää voisi huoletta lisätä. Greenlinen etuna on myös vatsaystävällisyys ja hyvä saatavuus. Greenlinen tärkkelyspitoisuus on vain 1,5 % ja sokeripitoisuus 2 %.

Mikäli PSSM-hevosensa kanssa päätyy rasvaruokintaan, täysrehuja ei suositella syötettäväksi samalla. Greenline (tai vastaava rehu) sekä rasvaruokinta riittävät yleensä kattamaan hevosen energian tarpeen jopa liiallisesti, jolloin riskinä on lihominen. Nyrkkisääntönä sanotaan, että 1 dl öljyä vastaa energiamäärältään n. 1 litraa kauraa. Mikäli täysrehun syöttämistä kuitenkin pohtii, kannattaa kysyä itseltään kysymys: "Miksi haluan syöttää täysrehua?" Mitä täysrehulla yritetään korvata ja voisiko saman lopputuloksen saavuttaa jollain toisella ruokintavaihtoehdolla?


Racing Greenline


Vertailun vuoksi laitan tähän pari esimerkkiä matalatärkkelyksisistä rehuista, joita mainostetaan myös lihasongelmaisille. Racing Selected sisältää tärkkelystä 5 % ja sokeria 4,5 %. Re-Leve sisältää tärkkelystä 10 % ja sokeria 5,5 %. Marstall Vito sisältää tärkkelystä 6,8 % ja sokeria 3,9 %. Dodson & Horrel ERS pellets sisältää tärkkelystä 7 %, mutta sokeripitoisuutta ei ole ilmoitettu. Sokeripitoisuus kannattaisi varmistaa maahantuojalta. Ainesosien perusteella kyseisessä rehussa on varmasti sokeria jonkin verran, kuten muissakin vastaavissa rehuissa.

Rehuja ja niiden sopivuutta PSSM-hevoselle arvioidessa joutuu miettimään tarvittavia syöttömääriä sekä sen vaikutusta ruokinnan kokonaistärkkelys- ja sokeripitoisuuteen. Aavistuksen enemmän sokeria ja tärkkelystä sisältävä rehu voi olla jopa parempi, mikäli matalammilla arvoilla olevan rehun syöttömäärä on korkea ja sitä kautta sokeria ja tärkkelystä tulisikin loppupeleissä enemmän.

Valkuaislisäksi olen valinnut hevoselleni Krafft Muskelin, joka on matalatärkkelyksinen ja -sokerinen valkuaisrehu. Päädyin tähän valkuaislisään jo kauan ennen hevoseni sairausdiagnoosia ja olen jatkanut em. rehulla, sillä se on tuntunut sopivan ja maistuvan hevoselleni hyvin. Soija olisi valkuaislisäksi aivan yhtä hyvä vaihtoehto ja siitä pystyisi tekemään esimerkiksi Greenlinen kanssa puuron. Krafft Muskel sisältää tärkkelystä 10 % ja sokeria 5 %. Vertailun vuoksi Racing Soijarouhe sisältää tärkkelystä 7 % ja sokeria 9 %. Riippuen käytettävästä heinästä ja varsinkin soijan syöttömäärästä, soijan kanssa joutuu mahdollisesti korjaamaan ruokinnan kalsiumin ja fosforin suhdetta. Soija saattaa heittää ruokinnan Ca:P-suhteen epätoivotuksi.


Krafft Muskel


Kivennäisenä käytän Supreme Horse Caren Multimineraalia. Se on jauhemainen kivennäinen, eikä siinä ole käytetty täyteaineina esimerkiksi vehnää tai muita viljoja. Sokeria kyseinen kivennäinen sisältää 2 %, mutta en pidä sitä pahana syöttömäärään nähden (90-150 g/vrk). Tärkkelyspitoisuus on 0 %. Tässä kivennäisessä on myös suhteellisen hyvät E-vitamiini-, seleeni-, sinkki- sekä kuparipitoisuudet, eikä rautaa ole ängetty mukaan aivan kohtuuttomasti verrattuna joihinkin muihin kivennäisiin. Hopti-laskurilla pystyy kätevästi tutkimaan eri kivennäisiä ja niiden sopivuutta kokonaisruokintaan. PSSM-hevosen kohdalla kannattaa ainakin varmistaa E-vitamiinin ja seleenin saanti. Kromin ylimääräistä saantia tulisi välttää, sillä sen sanotaan tekevän PSSM-hevosille huonoa. Liian korkea fosforipitoisuus ei myöskään ole hyväksi.


Supreme Horse Care Multimineraali


Erityisesti rasvaruokinnasta johtuen hevoseni tarvitsee ylimääräistä E-vitamiinia. Olen päätynyt käyttämään Black Horse BE-Special -liuosta. Kyseinen valmiste sisältää aavistuksen seleeniä toisin kuin monet muut valmisteet. E-vitamiinin ja seleenin puutos saattaa pahentaa PSSM-taudin oireita. Seleenin puutos on todennäköisempää luomuheinän kohdalla kuin normaalisti viljellyllä heinällä, mutta joskus puutetta voi tulla siitä huolimatta. Seleenin kanssa ei kuitenkaan saa lähteä leikkimään miten tahansa eikä varsinkaan ilman tietoa asioista, sillä kyseessä on liiallisesti annettuna erittäin myrkyllinen aine. Rasvaruokinnan takia hevosen A-vitamiinin tarve saattaa myös kasvaa, joten senkin riittävyys esimerkiksi kivennäisvalmisteesta kannattaa tarkistaa.


Black Horse BE-Special


Magnesiumina olen käyttänyt toistaiseksi Criollo MagnAm -valmistetta. Kyseisen magnesiumvalmisteen pitäisi imeytyä paremmin, sillä se on sidottu aminohappoihin (magnesiumaminohappokelaatti). Olen hieman huolissani normaalien magnesiumvalmisteiden imeytymisestä, sillä lähes kaikki on valmistettu magnesiumoksidista. Magnesiumoksidin imeytyvyydeksi on saatu joissain tutkimuksissa hyvin huonoja tuloksia. Joka tapauksessa magnesiumoksidin syöttäminen on varmasti parempi kuin ei mitään, sillä varmasti siitä jotain imeytyy. Tämä magnesiumasia on itselläni vielä tutkinnan alla ja kirjoitan tästä asiasta ehkä myöhemmin lisää.

Otetaan vielä yhteenveto PSSM-hevosen ruokinnasta; vähäsokerinen heinä yhdistettynä matalasokeriseen ja -tärkkelyksiseen ruokintaan on kaiken kulmakivi. Valinnan mukaan heinän rinnalla voi käyttää joko rasvaruokintaa tai ALCARia tai molempia. Unohtamatta mahdollisia lisäravinteita, erityisesti E-vitamiinia ja magnesiumia. Hevosen proteiinin tarpeen täyttämisestä tulisi myös huolehtia, kuten myös riittävästä suolan saannista sekä juomisesta. Hevosella tulisi aina olla vettä vapaasti saatavilla.

Kaikkien hevosten ruokinnassa pätee sanonta "Yksinkertainen on kaunista!", eikä PSSM-hevonen tee tästä poikkeusta. Pidä ruokinta simppelinä ja tiedä mitä ruokit, ja miksi.

4 kommenttia:

  1. Todella hyvä kirjoitus, kiitos! Tiedät todella paljon ruokinnasta ja on varmasti ollut kova työ selvittää tuo kaikki. Akselille on todellinen onni, että sillä on sinut! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos. Minua kiinnostaa hevosissa oikeastaan kaksi asiaa kovasti ja ruokinta on yksi niistä. Ruokinta-asioista on saatavilla valtavasti tutkimustietoa, mikäli vain jaksaa selata kirjallisuutta ja luotettavia lähteitä internetissä. :)

      Poista
  2. Jos tähän settiin käyttäisi nyt soijaa (kun sitä sattuu vielä olemaan..) ennen kuin vaihtaisi Muskeliin niin mitä sanoisit parhaaksi korjaamaan ca pn ? Oletko törmännyt mihinkään täysrehuun josta saisi kaikki samasta ? Marstall, Dodson Racing ettei olisi paljon eri pusseja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Miksi haluat vaihtaa soijasta pois? Kuinka paljon joudut syöttämään soijaa tällä hetkellä? Oikeastaan mikä tahansa ruokintakalkki on sopiva korjaamaan ca/p-suhdetta, mutta korjaustarve ja kalsiumin määrä riippuu soijan syöttömäärästä, heinän ca/p-suhteesta ja toki muustakin ruokinnasta. Mikäli soijan syöttömäärä on hyvin vähäinen, niin ei kannata olla liian huolissaan fosforin ylisaannista. Toki pienestä kalsiumlisästä ei yleensä ole haittaa siihen soijan kylkeen, päinvastoin.

      Valitettavasti itse en löytänyt missään vaiheessa ns. täydellistä yhtä rehua. Jouduin myöskin taiteilemaan pussukoiden ja purnukoiden maailmassa. :) Lisäksi harmistuksena oli hevosen nirsoilu. Yhdessä kirjoituksessani olen kuitenkin penkonut erilaisia rehuvaihtoehtoja PSSM-hevosen näkökulmasta, toivottavasti sieltä löytyisi vähän vinkkiä: http://jatkoaikani.blogspot.fi/2015/10/erilaisten-rehujen-vertailua.html

      Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että erinomainen "perusruokinta" PSSM-hevosen kohdalla olisi vähäsokerinen heinä, hyvä kivennäinen ja sinimailaspellettiä energiatarpeen mukaan tai vain sen verran, että lisäravinteet saa alas. Puuroon on helppo sotkea kaikki tarvittavat lisäravinteet (öljy, vitamiinilisät, suolaa tai mitä nyt tarvitseekin). Sinimailasella on paljon muitakin etuja kuin vähäsokerisuus ja matala tärkkelys, sillä se on ravintorikas kasvi ja siitä on tutkitusti hyötyä hevosen mahaongelmien hoidossa (neutraloi vatsahappoja).

      Poista

Hei lukijani! Saan kaikista kommenteista ilmoituksen sähköpostiini, joten vastaan myös vanhempien kirjoitusten kommentointiin.