maanantai 10. maaliskuuta 2014

Ihmeaine ALCAR

Kuten mainitsin kirjoituksessani Polysaccharide Storage Myopathy, ruokavaliohoito on liikutuksen ohella PSSM-taudin tärkeimpiä hoitomuotoja. PSSM-taudin hoitoon käytetään yleisesti rasvaruokintaa, jossa 15-25 % hevosen päivittäisestä kokonaisenergiasta korvataan rasvoilla. Rasvaruokinnasta voi lukea lisää aiemmasta kirjoituksestani "Mikä on paras öljy hevoselle?"

Rasvaruokinnan lisäksi PSSM-taudin hoitoon on olemassa muitakin ruokavaliohoitoja. Yhdysvaltalainen eläinlääkäri Eleanor Kellon on tuonut ihmisten tietoisuuteen aminohapon Acetyl-L-Carnitine (ALCAR, asetyyli-l-karnitiini) käyttämisen PSSM-taudin hoidossa. ALCARilla on saatu hyviä hoitotuloksia joidenkin hevosten kohdalla. Mitä se ALCAR sitten on?

L-Karnitiini


Tarkastellaan ensin l-karnitiinia. L-karnitiini on aminohappo, joka on johdannainen aminohapoista lysiini ja metioniini. Eläimillä (ml. ihmiset) sitä syntetisoituu lähinnä maksassa ja munuaisissa. Karnitiinilla on rasva-aineenvaihdunnassa tärkeä rooli, sillä se kuljettaa rasvahappoja ja mahdollistaa rasvahappojen muuntumisen soluissa energiaksi.

Asetyyli-L-Karnitiini


Asetyyli-l-karnitiini (ALCAR) on l-karnitiinin asetyloitunut muoto. Rasittavan liikunnan aikana (ihmisen) elimistö muuntaa suurimman osan l-karnitiinista asetyyli-l-karnitiiniksi. Asetyyli-l-karnitiini vähentää glukoosin käyttöä ja lisää rasvahappojen käyttöä energianlähteenä.

Aineiden eroavaisuuksia


Edellä tuli selväksi, että mitkä ovat l-karnitiinin ja asetyyli-l-karnitiinin vaikutusmekanismit. Kyseessä ovat hyvin samankaltaiset aineet. Ihmisillä ALCARin sanotaan imeytyvän paremmin kuin l-karnitiinin, sillä l-karnitiinin tiedetään vaativan insuliinipiikin (esim. hiilihydraatteja) imeytyäkseen soluihin. ALCAR myös läpäisee ihmisillä veri-aivoesteen ja pystyy toimimaan aivoissa antioksidantin tavoin. Ihmisten kohdalla ALCARista oli luettavissa mielenkiintoisia tutkimuksia mm. Alzheimerin taudin hoidossa.

Tutkimukset hevosilla


Kaikki tutkimukset l-karnitiinista ja asetyyli-l-karnitiinista koskevat lähinnä ihmisiä ja joissain tapauksissa rottia. En ole löytänyt vastaavia tutkimuksia hevosista. Aiemmin mainitsemani Eleanor Kellon on kuitenkin tutkinut ALCARin toimintaa mm. kroonista kaviokuumetta sairastavilla hevosilla ja on edelläpuhuja ALCARin käytöstä PSSM-hevosten hoidossa.

L-Karnitiinin ja ALCARin käyttäminen PSSM-hevosilla


PSSM-taudin hoidossa käytetään sekä l-karnitiinia että asetyyli-l-karnitiinia. L-karnitiinia suositellaan käytettäväksi yhdessä rasvaruokinnan kanssa, kun taas ALCARia suositellaan käytettäväksi rasvaruokinnan sijasta. Tätä perustellaan aineiden hieman erilaisella toimintamekanismilla. ALCARin aloittamista saatetaan suositella, mikäli hevonen on taudin toteamishetkellä huomattavan ylipainoinen tai hoitovastetta ei saada rasvaruokinnalla.

Olen lukenut joidenkin ihmisten kokemuksia, joissa rasvaruokinta ja ALCAR ovat yhdessä tuoneet PSSM-hevoselle parhaimman avun. Joillain on myös toiminut rasvaruokinta ja l-karnitiini. Jokainen hevonen reagoi ruokavaliohoitoihin yksilöllisesti tai ei lainkaan, joten on tärkeä löytää kullekin hevoselle toimiva hoitokokonaisuus.

ALCARin vuorokausiannostukseksi on ilmoitettu 1 g / 100 lb eli 1 g / n. 45 kg. L-karnitiinia syötetään samalla annostuksella. Jotkut ovat myös tuplanneet aineiden annostuksen ja saaneet huomattavasti parempia hoitotuloksia. Edellä mainittu kannattaa pitää mielessä, mikäli hoitovastetta ei tunnu tulevan.

Joillain hevosilla ALCAR saattaa aiheuttaa kaasunmuodostusta, joten varsinkin tupla-annoksen jakaminen kahteen tai useampaan ruokintakertaan voi olla perusteltua. Kuitenkin Dr. Kellonin mukaan hoitotulokseen ei vaikuta se, että onko vuorokausiannostus jaettu vai ei, joten kaiken voi halutessaan syöttää myös kerralla.

Johtopäätös


Vanha viisaus pätee tässäkin; se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Tutkimusmatkan PSSM-taudin hoitokäytäntöihin voi kuitenkin aloittaa monesta eri suunnasta.

Minulla ei ole tarkoituksena suositella PSSM-hevosten hoitoon mitään hoitovaihtoehtoa. Ainoa toiveeni on, että pystyisin esittelemään hoitomahdollisuuksia mahdollisimman monipuolisesti.

Lähteet ja lisätietoja:


L-carnitine

PubChem

Acetylcarnitine

PubChem

Metabocard for L-Carnitine

Human Metabolome Database

http://en.wikipedia.org/wiki/Carnitine

http://en.wikipedia.org/wiki/Acetylcarnitine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei lukijani! Saan kaikista kommenteista ilmoituksen sähköpostiini, joten vastaan myös vanhempien kirjoitusten kommentointiin.