lauantai 15. maaliskuuta 2014

Oman hevoseni hoitosuunnitelma



"DOUBT
kills more dreams than failure ever will."

Minulle oli suorastaan itsestäänselvää, että teen kaikkeni ja yritän kaikkeni, jotta hevosestani tulisi minulle vielä harrasteratsu. Tiedän ihmisiä, jotka olisivat varmasti laittaneet hevosensa pois jo pelkän diagnoosin jälkeen. Haluan korostaa, että en näe asiassa mitään väärää. Taudin hoitaminen vaatii aikaa, vaivaa sekä rahaa, eikä lopputuloksesta ole minkäänlaisia takeita. Paraskin yritys voi valua hiekkaan.

Olen ehtinyt kirjoittaa PSSM-taudin hoidosta yhtä sun toista ja esitellä erilaisia hoitomuotoja. Millaiseen hoitosuunnitelmaan minä olen sitten päätynyt? Ihan ensimmäiseksi on todettava, että tein hoitosuunnitelman lähinnä lukemaani tietoon perustuen. Eläinlääkäreillä ei ole PSSM-taudista välttämättä kaikkea tietoa, jos sitä ylipäätään on ollenkaan. Esimerkiksi aminohapon käyttäminen tämän taudin hoitokeinona löytyi ihan sattumalta ulkomaisia artikkeleita selatessa. Kyseessä on kuitenkin joillekin hevosille hyvä hoitokeino ja näin ollen kokeilemisen arvoinen asia.




Päädyin aloittamaan Akselin ruokavaliohoidon rasvaruokinnalla. Olen kasvattanut annostuksen pikkuhiljaa kahteen desilitraan rypsiöljyä ja aion toistaiseksi myös pysyä tässä annostuksessa. Otatutan Akselilta kontrolliverikokeet seuraavan kerran huhtikuun alussa, jolloin lihasarvoissa on toivottavasti nähtävissä laskusuunta. Mikäli lihasarvot ovat laskeneet, aloitan liikunnan lisäämisen erittäin maltillisesti. Mikäli lihasarvot eivät ole laskeneet, pidän liikunnan edelleen käyntipainotteisena ja rajoitan sen keston yhteen tuntiin.

Riippumatta huhtikuisten verikokeiden tuloksista, aion lisätä Akselin ruokavalioon ALCARia tupla-annostuksella ja katsoa, että mitä tapahtuu. Tämän jälkeen seurailen taas veriarvoja ja liikunnan lisäykset sekä muut muutokset aion tehdä tulosten mukaan. Olen tällä hetkellä positiivisella mielellä, sillä Akseli tuntuu olevan elämänsä voimissa! Lisäksi Akselin pissa ei enää haise niin pistävältä kuin aiemmin. Pissassa oli hieman pistävä haju, mutta se mahtui kuitenkin yksilöllisiin vaihteluihin hevosten välillä. Mikäli lihasarvot ovat seuraavissa kontrollikokeissa oikeasti laskeneet, pissan haju tulisi jatkossa toimimaan loistavana "lihasarvoindikaattorina".

Veriarvoja ajatellen aion jatkossa seurata erityisesti lihasarvoja (CK ja ASAT), maksa- ja munuaisarvoja, rasva-arvoja sekä insuliinia.

Liikunnan suhteen itsestäänselvä päätös on ollut, että hevoseni ei tule enää koskaan saamaan täydellisiä vapaapäiviä kuin todellisen pakon edessä. Vaikka mitään muuta ei ehtisikään tehdä, niin jo 10 minuutin treenin on todistettu olevan PSSM-hevosille erittäin hyödyllistä. Minun elämääni tämä liikuntapäätös ei ole tuonut sinänsä suuria muutoksia, sillä olen normaalistikin liikuttanut tai järjestänyt hevoselleni liikutuksen 6 kertaa viikossa. Nyt joudun vain pitämään liikutuksesta ja sen tärkeydestä entistä tiukemmin kiinni ja jättämään mahdolliset vapaapäivät pois.




Olen asettanut tämän vuoden takarajaksi hoitovasteelle. Mikäli en tule saamaan tämän vuoden aikana hoitovastetta millään hoitokeinolla, joudun tekemään raskaan ja vaikean päätöksen. Mielessäni on aina ensimmäisenä Akselin hyvinvointi. Siitä en tingi. Haluan, että hevoseni voi hyvin ja sillä on hyvä olla. Vaikka hevonen näyttäisi kestävän täysin oireettomana hieman kohollaan olevat lihasarvot, niiden nousu kertoo aina vaurioista ja lihasten tuhoutumisesta. Näin ollen en koe millään tavoin moraalisesti oikeana, että hoitoon reagoimatonta hevosta pidettäisiin "terveenä" ja käytössä, vaikka ulospäin näkyviä oireita ei olisikaan.

Lopetan lausahdukseen:

"One of the most important ingredients of a good horse health program is a well educated owner."

- Ed McCarty

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut blogiasi hetken, eksyin tänne joltain foorumilta. Tää kirjoituksesi oli hyvä on ja sanottava että todella hyviä ajatuksia! Hevosesi saa olla onnellinen kun sillä on kaltaisesi omistaja. Tsemppiä jatkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia ja mukava kuulla, että pidit! Toivon aina, että osaisin ajatella asioita hevoseni parhaaksi.

      Poista

Hei lukijani! Saan kaikista kommenteista ilmoituksen sähköpostiini, joten vastaan myös vanhempien kirjoitusten kommentointiin.